Olijfolie

Puglia is met 40% van de Italiaanse olijfolieproductie, de grootste producent van Italië. Naast de wijngaarden zijn het de olijfbomen die het hele landschap van Salento tekenen. Er mag dus geen extra vergine ontbreken in de Piano Piano winkel.

Drie verschillende producenten uit de streek rond Lecce. Drie gepassioneerde landbouwers die met de traditionele, klassieke variëteiten werken om toch verschillende soorten olijfolie te maken.

Le Saittole uit Castrí di Lecce. Een familiebedrijf oorspronkelijk uit Griekenland dat al generaties lang kwaliteitsvolle olijfolies produceert in drie verschillende flessen: de “Delicato” op basis van koroneika olijven met een iets zachtere en zoetere smaak, de “Leccino” op basis van leccino olijven met een meer uitgesproken fruitige smaak en een groenere kleur, en de “Classico” op basis van cellina, ogliarola e leccino olijven met een zeer fruitige smaak en een gouden kleur. Ze produceren ook een olijfolie vergine met een neutralere smaak, meer geschikt voor het bakken en koken.

Piccapane uit Cutrofiano. Een biologisch landbouwbedrijf (agriturismo en veganistisch restaurant) dat olijven maar ook tarwe en groenten produceert. Ze maken een unieke olie op basis van een blend van cellina, ogliarola e leccino olijven (100% BIO). Door de vroege oogst begin oktober verkrijgen ze een zeer fruitige, bijna pittige en uitgesproken smaak. Voor échte liefhebbers van smaakvolle olijfolie!

Bellavita is de jongste van alle producenten in het gamma. Al generaties lang bezig met de productie van olijfolie, beslisten ze pas drie jaar geleden om een eigen olie op de markt te brengen. Ze kozen direct voor een 100% biologische productie in een fles en met een naam die gezien mag worden. “Unico” is opnieuw een blend van de drie soorten olijven, ogliarola, cellina en leccino. Een goudkleurige olie met een gebalanceerde fruitige smaak en een hoge concentratie aan vitamine E en polifenolen wat van deze olijfolie een zeer kwaliteitsvolle en gezond product maakt.