Wijn

Een van mijn twee leveranciers komt uit Galatina, mijn eigen geboortedorp, de tweede uit San Pietro Vernotico (Brindisi), nog altijd in Salento.

Cantina Fiorentino van Pierantonio Fiorentino, is een leeftijdgenoot uit Galatina die na 15 jaar in de energiesector in Noord Italië gekozen heeft om terug naar zijn geboortedorp te keren om met zijn passies bezig te zijn: landbouw en wijn. De sleutelwoorden in zijn aanpak zijn “traditie”, “duurzaamheid” en “innovatie”. Volgens deze principes is hij eerst met een eigen productie (100% biologisch) gestart en heeft hij daarna een andere ‘cantina’ overgenomen die ook met bio-gecertificeerde wijnen bezig is. Door de samenvoeging van de twee is zijn gamma echt volledig: witte en rosé wijnen (ook sprankelend) zijn nu te vinden naast de iets zwaardere gerijpte rode wijnen; verder zijn er een Spumante en twee dessertwijnen (Moscato en Aleatico passito).

Voor de tweede leverancier ben ik tot in San Pietro Vernotico (Brindisi) gegaan, om de raad te volgen van mijn schoonzus. Haar vader was decennialang de verantwoordelijke van de gemeentelijke coöperatieve van wijnmakers, de Cantina Sociale Cooperativa Sampietrana (ontstaan in 1952). Nu volledig autonoom en in handen van de wijnmakers zelf maar nog altijd met aandacht voor traditie en kwaliteit. Door de samenwerking van alle partners kunnen zij een zeer uitgebreid gamma aan wijnen met klassieke en vernieuwende combinaties aanbieden. Naast de twee beroemdste flessen uit Puglia, de “Salice Salentino” en de “Primitivo di Manduria” hebben ze ook een paar verrassende flessen zoals de “Plio” (chardonnay wijn enkele maanden gerijpt in eiken vaten) of de “1952” (blend van Negroamaro met Montepulciano) en de “Sessantenario” uit 100% Malvasia nera druiven. Recent is er ook een nieuwe fles bijgekomen, de “Settebraccia”. Gemaakt van laat geoogste, ingedroogde Negroamaro- en Susumaniello druiven met rijping van 8 maanden op eikenhouten barriques. Krachtig, rijk en complex!

Meer dan 20 soorten flessen, wit, rood en rosé; zoet, droog en met bubbels; jong of met meerdere jaren rijping in vaten; genoeg keuze voor alle smaken en voor alle gerechten.