Sottolii

Wie Puglia zegt, zegt groenten en olijfbomen natuurlijk en wat is een betere manier om de smaken van de zongerijpte groenten en olijven te bewaren dan ze in olijfolie op te leggen.

Le Saittole uit Castri di Lecce is in de eerste plaats en producent van kwalitatieve olijfolie, maar was daarnaast ook op zoek naar een manier om zijn olie meer te laten kennen en te gebruiken dan alleen in flessen. Het is zo dat een nauwe samenwerking is ontstaan met lokale boeren die de traditionele groenten uit de streek produceren, zoals aubergines, courgettes, paprika’s, artisjokken en de traditionele “cime di rapa” (=raapstelen). Zo zijn hun “potjes” ontstaan met groenten in verschillende uitvoeringen, heel fijn gemalen in de vorm van crème, iets grover als een pesto (=tapenade) of zelfs in grote stukken zoals de gegrilde paprika’s. Maar ook tafelolijven, groen en zwart, groot en klein.

Le Lame is een biodynamisch landbouwbedrijf uit Cutrofiano dat voor haar producten ook het “Demeter” keurmerk kan gebruiken als garantie van hun engagement in de velden en in de productie. Naast de klassieke groenten en tapenades maken ze ook de speciale “pesto Salentino” op basis van gedroogde tomaten, zwarte olijven, Pecorino kaas en Parmezaanse kaas, of de “scattarisciati”, een mengeling van tomaten, paprika’s en uien. Een vergeet zeker hun tomatensauzen niet, klassieke passata maar ook de saus van kerstomaatjes of bereide sauzen met groenten, rucola of arrabiata.

Piccapane, die vooral gespecialiseerd zijn in olijfolie wou hun product kunnen verwerken in andere vormen zoals olijventapenades en tafelolijven. Ze werken ook nauw samen met Le Lame (hun buren) gezien hun bio olijfolie gebruikt kan worden voor hun groenten. In ruil verwerken ze de olijven in hun productielijn, gehomologeerd voor de Demeter label.

Grote keuze aan smaken en kleuren voor de perfecte antipasto, bruschetta of voor een lekkere pasta.