Over Piano Piano

Piano Piano, letterlijk vertaald uit het meest gegeven antwoord op véél vragen uit mijn geboortestreek Salento: “kianu kianu”, geen haast, niet te snel, op het gemak! Misschien de beste manier om ons (en zeker mijn) karakter en manier van leven te definiëren maar ook de manier van werken van veel producenten en landbouwers in de uiterste punt van de hiel van Italië. Dat is ook mijn missie: de authentieke, traditionele producten van mijn streek laten kennen aan de liefhebbers van kwalitatief eten. Mensen die ook tijd willen nemen om naar het verhaal te luisteren achter elk potje, elke fles, elke verpakking. Liefhebbers die nieuwsgierig zijn naar nieuwe smaken en verhalen, die open staan voor eenvoud en puurheid en die alles “op het gemak” willen leren kennen. Geen “collect and go” winkel! Piano Piano!

Mijn leveranciers zijn niet zomaar gekozen, het zijn allemaal mensen die ik al sinds mijn jeugd ken, en die ook al generaties lang actief zijn op de lokale markt. Geen grote landbouwbedrijven maar familiebedrijven die naar kwaliteit streven en niet naar kwantiteit. Natuurlijk ontbreken ook de Bio-gecertificeerde bedrijven en biodynamische (Demeter) landbouwers niet. Dit alles vertaalt zich naar een uitgebreid gamma van producten: van wijn tot olijfolie, van pasta tot tarallini, van tomatensaus tot ingelegde groenten en tapenades, van balsamicoazijn tot amandelkoekjes. Geen tussenpersoon of andere vertegenwoordiger, van de producent rechtstreeks naar de winkel, van Galatina (en omstreken) naar Gent en altijd Piano Piano!

Geen complexe bereidingen of speciale combinaties maar “la cucina povera” op zijn best. Eenvoudige ingrediënten met aandacht gekozen en vooral op traditionele manier bereid. We vergeten soms hoe lekker het kan zijn als we de tijd nemen om de juiste producten te kiezen, te leren kennen en te proeven. Tomatensaus die smaakt naar tomaten die in de zon gerijpt zijn. Olijfolie die er niet alleen puur uitziet maar ook ècht naar olijven smaakt. Met eten moeten we tijd nemen, bij het bereiden, bij het kiezen en vooral bij het consumeren.  Piano Piano!

Nieuwsgierig? Stap eens binnen en laat je vervoeren door de verhalen, de smaken en de sfeer van het zonnige Salento. Wie weet vind je er ook de bestemming van je volgende vakantie. Maar vergeet niet: Piano Piano!