Tarallini

Wie kent de tarallini uit Puglia niet, het meest bekende aperitief-koekje in heel Zuid-Italië. Een soort cracker, kruising tussen een soepstengel en een krakeling maar dan kleiner, rond en knapperiger.

Een jeugdvriend van me startte jaren geleden samen met zijn vrouw en broer met het maken van tarallini. Nu hebben ze zoveel succes dat ze met personeel werken en aan restaurants en winkels leveren. Maar hun traditionele en authentieke recept is hetzelfde gebleven. Tarallini Novelli zijn er in verschillende smaken, met sesamzaadjes, met venkel, met peperoncino en de meer gesofisticeerde met tomaten-rosmarijn-ajuin.

Piccapane anderzijds heeft gekozen om met meerdere soorten granen te werken. Vandaar hun “tarallini ai cereali”. De bloem is een mix van tarwe senatore cappelli en gerst zonder extra ingrediënten. De puurheid van de smaak van de granen komt hier het best tot uiting en laat zich niet mengen met andere ingrediënten. Piccapane maakt ook andere producten met dezelfde ingrediënten zoals de “friselline”, platte toastjes in traditionele ronde vorm gebakken in de oven, ideale om tapenades, ingelegde groenten of kazen te vergezellen.

Een glaasje wijn en een paar tarallini en je hebt een makkelijk en zalig aperitief!